Ima zainteresovanih za "Jat"

Bez autora
Sep 15 2011

Do isteka roka tendera za osnivanje nove aviokompanije ima još dve nedelje i postoje potencijalni kupci "Jata", ali nije precizirano o kojim kompanijama je reč. Na neki način pokušava da se oživi "Jat", jer je veoma teško prodati tako veliku firmu, u vreme velike ekonomske krize. U Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku kažu da sada nije preporučljivo davati bilo kakve detalje o tenderu, jer bi to moglo da naruši tendersku proceduru. Predstavnici "Jat ervejza" se ne izjašnjavaju o tenderu. Cilj države je da sve što vredi prebaci u jedan pogon i da to bude dokapitalizovano, odnosno, da strani kapital uđe u kompaniju. Svakoj firmi, ne samo "Jat ervejzu", vrednost na nekin način opada u velikoj ekonomskoj krizi, ali je potrebno sačekati još malo i videti da li će se i ko javiti na tender. Letonski "Er baltik" je otkupio tendersku dokumentaciju i time potvrdio zainteresovanost za strateško partnerstvo u osnivanju nove srpske nacionalne aviokompanije, ali tu informaciju niko od zvaničnika nije želeo da potvrdi.

Ima zainteresovanih za "Jat"Rok za dostavljanje ponuda strateških partnera za novu srpsku aviokompaniju ističe za dve nedelje. Potencijalnih kupaca ima, ali za informacije o zainteresovanim kompanijama potrebno sačekati završetak tendera, kažu u Vladi.

Direktor Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da do isteka roka tendera za osnivanje nove aviokompanije ima još dve nedelje, i da postoje potencijalni kupci "Jata", ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

Mihajlović je rekao, da na neki način pokušava da se oživi "Jat", jer je veoma teško prodati tako veliku firmu, u vreme velike ekonomske krize.

U Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku kažu da sada nije preporučljivo davati bilo kakve detalje o tenderu, jer bi to moglo da naruši tendersku proceduru. Predstavnici "Jat ervejza" se ne izjašnjavaju o tenderu.

Prema Mihajlovićevim rečima, cilj države je da sve što vredi prebaci u jedan pogon i da to bude dokapitalizovano, odnosno, da strani kapital uđe u kompaniju.

"Svakoj firmi, ne samo 'Jat ervejzu', vrednost na nekin način opada u velikoj ekonomskoj krizi, ali je potrebno sačekati još malo i videti da li će se i ko javiti na tender", rekao je Mihajlović.

Letonci otkupili dokumentaciju?

Letonski "Er baltik" je, kako prenose pojedini mediji, otkupio tendersku dokumentaciju i time potvrdio zainteresovanost za strateško partnerstvo u osnivanju nove srpske nacionalne aviokompanije, ali tu informaciju niko od zvaničnika nije želeo da potvrdi.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku ranije je saopštilo da se izbor strateškog partnera očekuje do kraja 2011. Realizacija aktivnosti na uspostavljanju nove kompanije, prenosu sredstava i regulisanju obaveza "Jat ervejza", bi trebalo da bude gotova do juna 2012. godine.

Model osnivanja nove aviokompanije, njena početna veza sa "Jat ervejzom", moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, kao i ime nove kompanije, biće u dogovoru sa izabranim investitorom.

Na prvom tenderu 2008. za nacionalnu aviokompaniju iz Srbije nije bilo zainteresovanih, a za 51 odsto kapitala u "Jat ervejzu" tada je traženo 51 milion evra.

Bivši direktor "Jata" i ekonomista Predrag Vujović je objasnio, da je najveća prednost "Jat ervejza", na tenderu za pronalaženje strateškog partnera i zajedničko osnivanje nove aviokompanije, stručni kadar i tržište.

"Pojedine stvari koje ima 'Jat' sigurno će odgovarati budućem većinskom vlasniku. Tu pre svega mislim na kadrove i duboko sam ubeđen da na ovom delu Balkana nigde nema veće koncentracije stručnog kadra nego što je u 'Jatu'", rekao je Vujović.

Vlada Srbije je na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik